Hyresgästsidor

Här hittar du som är hyresgäst hos Härjegårdar Fastighets AB det mesta av den information du behöver om din bostad och ditt boende.

Till exempel finner du vilka regler som gäller för uthyrning i andrahand, hur du gör en felanmälan och vilket utbud som finns för IP-TV och bredband.

Om du har ytterligare frågor om ditt boende är du välkommen att kontakta oss på info@harjegardar.se eller ringa 0680 - 169 50.

Områdesinformation

Information om respektive fastigheter finns under fliken Våra områden i menyn. Där kan du läsa mer om vad som gäller för just det område du bor i. T ex vart soporna kan slängas och i vilket hus tvättstugan ligger.

När du bor hos finns det några saker som vi vill att du ska tänka på. Här är några tips för hur livet blir enklare.

Gården är till för alla som bor där. Visa hänsyn för varandra och håll rent och fint omkring dig, för allas trivsel.


Dom flesta av våra gårdar är bilfria det vill säga du får bara köra in bilen tillfälligt för in- och urlastning.


Våra trapphus ska vara fria från leksaker, cyklar och andra stora föremål. Eftersom att personal från brandkår och ambulans fort måste kunna ta sig fram om det skulle börja brinna eller någon blir akut sjuk.


För allas trevnad får du inte röka i trapphus eller gemensamma utrymmen.


I alla våra bostäder har du tillgång till en snabb internetuppkoppling via bredband.


Vill du sätta upp en parabol-antenn måste du kontakta oss först för att få tillstånd och instruktioner.


Att bo i ett hus med flera lägenheter innebär att du har grannar som du måste visa hänsyn till. Det ska vara lugnt och tyst på kvällar, nätter och morgnar. Men även på dagar måste du respektera andras vanor. Prata med din granne om du är osäker på om du stör och tala gärna om i förväg om du planerar att ha en fest.


Du får ha husdjur i din lägenhet men du är alltid ansvarig för att djuren inte är till obehag för dina grannar.


När du lagar mat ska du använda kärl med en plan botten som är lika stor som den platta du ska använda.


Om använder för små kärl kan det bli sprickor i spisen. En spis ska inte stå på utan kokkärl för att den håller sämre då och drar mer el.
Låt aldrig en kastull eller stekpanna stå kvar om det kokar torrt. Risken är då stor att det börjar brinna.
När du använder olja i matlagningen ska du vara försiktig så att den inte blir för varm och fattar eld. Om det skulle hända, lägg snabbt på locket så kvävs elden. Häll aldrig vatten på brinnande olja.
Rester av olja från antagning torkar upp med hushållspapper och lägger i soporna. Häll inte olja i lassen eftersom att det snabbt kan bli stopp.


Torka av spisen med en mjuk trasa. Har du spis med glashäll ska du använda ett särskilt rengöringsmedel för att hålla den ren och fin.


Gör rent fläkten regelbundet så fungerar den bättre. När filtret blir smutsigt kan smällt fett droppa ner på spisplattorna och då är det risk att det tar eld.


I din kyl och frys försvara du dina varor svalt och kallt. Ha bara dörrarna öppna en kort stund. En jämn temperatur gör att kyl och frys fungerar bäst.
När det blir is i frysen eller kylskåpet ska du frosta av försiktig. Om du hackar bort isen är risken stor att frysen går sönder.


I ditt soprum finns information om sortering och återvinning.


Farligt avfall, teknik, möbler, med mera lämnas på kommunens återvinningscentral.Torka upp vatten på väggar och golv när du har duschat. Om det kommer för mycket vatten eller vatten på fel ställen kan det uppstå fuktskador.


Du sparar både energi och pengar om du stänger av vattenkranen när du borstar tänderna.


Duscha istället för att bada och diska inte under rinnande vatten.


Tänk på att aldrig spola ner tops, bomull eller fasta föremål i toaletten. De fastnar lätt och gör att det blir stopp i avloppet.


Om du upptäcker ett läckande element, fuktskada eller något annat fel så kontakta oss.Läckor och fuktskador måste alltid lagas snabbt.

I alla bostäder finns det brandvarnare. Testa med jämna mellanrum att den fungerar. Brandvarnare som inte fungerar anmäls till Felanmälan.


Om strömmen går kolla i proppskåpet i första hand. Det är enkelt att byta proppen själv.


Det finns olika sätt att boka tvättider på, elektronsikt eller manuellt.
Använd den tid du bokat, det är många som står på kö för att tvätta.
Du har förstås rätt att tvätta din egen och familjens tvätt. Inte åt vänner eller bekanta.
När du är klar med tvätten så städa efter dig.


Parkeringsplatserna är till för både hyresgäster och besökare. Hyr du en egen parkering eller ett garage är det bara du som har rätt att använda dom.


För att få bo hos oss måste du ha en giltig hemförsäkring. Det är tryggt att ha om något skulle hända.


Som hyresgäst har du både rättigheter och skyldigheter. Du har rätt att bo lugnt och tryggt och har rätt att inte bli störd. Och du får bo kvar så länge du vill om du inte stör och om du betalar hyran i tid.


Det är vi som ansvarar för service och underhåll, både inne och ute. Om du själv har sönder något i bostaden eller orsakar onormalt slitage, så är du skyldig att betala för reparationen.


Om du så småningom vill flytta har du tre månaders uppsägningstid. Skulle du vilja hyra bostaden i andra hand eller låna ut den en kort tid så måste du ha tillstånd från oss.


Har du några frågor kring din bostad så är du alltid välkommen att höra av dig.

Vi hoppas du ska trivas i din bostad.

Publicerat av: Birgitta Andersson 2021-10-15